Home > Malay (General) > Kondo RM10 juta untuk pelaburan? PKR selar Khairy

Kondo RM10 juta untuk pelaburan? PKR selar Khairy

Khairy

oleh  Melissa Lee

Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin telah dituduh memalukan pendidikan Oxford mahal beliau dengan membuat kenyataan bahawa kondo RM10 juta mewah yang dibeli oleh NFC untuk ketuaUmno Wanita Shahrizat Jalil adalah sebagai pelaburan.

“Ini adalah pembohongan yang paling bodoh yang saya pernah dengar dari seseorang yang sepatutnya bijak. Sudah tentu dia sedang bersikap partisan tetapi setakat ini ia nampaknya hina,” naib presiden PKR, Chua Jui Meng memberitahu Malaysia Chronicle.

“Mereka yang telah mempelajari asas-asas perniagaan tahu bahawa untuk sesuatu projek berjaya, tidak seharusnya memperoleh aset bukan teras yang boleh membawa kepada masalah. Nilai hartanah telah memuncak dan dengan harga betul, apakah jenis pulangan yang diperoleh rakyat? NFC melaksanakan projek pengeluaran daging lembu negara yang bertujuan memastikan daging lembu dapat dibeli pada harga yang murah. Ia tidak mempunyai keperluan dalam keuntungan harta. ”

Pemain pasukan atau pembunuh pasukan?

Shahrizat

Malah Khairy yang berpendidikan Oxford telah menemui jalan keluar untuk Shahrizat walaupun beliau tidak terlibat. Dia memotivasikan dirinya sendiri dalam pembelaannya, namun setiap kali keadaan seolah-olah menjadi bertambah buruk.

“Pihak pengurusan telah membuat keputusan bahawa pulangan atas pelaburan adalah dari hartanah. Mereka boleh meninggalkan wang dalam akaun semasa, tetapi tidak menjana hasil yang tinggi sementara menunggu ladang satelit, Mereka telah melabur wang sementara menunggu, “Malaysian Insider melaporkan Khairy sebagai berkata.

Memandangkan kelemahan penjelasan beliau, terdapat spekulasi bahawa dia mungkin bermain dua permainan serentak. Adalah bijak untuk Shahrizat menghentikannya ‘membantu’ sebelum “sisa-sisa kredibiliti” beliau hilang.

“Mungkin Khairy mahu menunjukkan kepada perwakilan Umno pada perhimpunan tahunan bahawa dia adalah seorang pemain dalam pasukan. Dia keluar dan membuat semua kenyataan-kenyataan ini, tetapi jika dia benar-benar mengambil berat apa yang berlaku kepada Shahrizat, dia akan memikirkan penjelasan yang lebih munasabah. Cara beliau itu akan benar-benar kelihatan seperti pendidikan Oxford tidaklah se-gah yang digembar-gemburkan. Apa yang penting bukanlah luaran tetapi hati. KJ masih tidak boleh boleh dipercayai, “kata Naib Presiden PKR, Tian Chua memberitahu Malaysia Chronicle. Beliau juga merujuk kepada masa lampau Khairy yang dicemari rasuah.

“Peras ugut”

Parti Keadilan Rakyat, yang diketuai oleh Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim, pada bulan lalu mendedahkan beberapa tuduhan yang paling teruk melibatkan pemimpin-pemimpin Umno seperti Shahrizat, seorang peguam terkemuka sebelum dia menyertai politik sepenuh masa.

Pada mulanya, aduan PKR disangkal oleh ahli parlimen BN di Parlimen. Skandal itu mendapat momentum selepas Ketua Audit Negara mengesahkan dalam laporan yang dikeluarkan baru-baru ini bahawa NFC dalam keadaan kucar-kacir dan jauh tersasar dalam sasaran pengeluaran.

Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli dan Ketua Wanita Zuraida Kamaruddin telah berada di barisan hadapan pasukan yang ditubuhkan untuk menyiasat projek RM250 juta itu sebelum ia menjadi lebih teruk.

Setakat ini, mereka telah menangkap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Menteri Pertanian Noh Omar dan Khairy berbohong dalam penjelasan mereka. Shahrizat sendiri tidak membuat sebarang penjelasan yang terperinci. Aduan yang diserahkan kepada SuruhanjayaPencegahan Rasuah Malaysia dijangka tidak akan menghasilkan apa-apa keputusan memandangkan bahawa agensi anti-rasuah berada di bawah telunjuk Umno.

Terdapat gesaan untuk Shahrizat untuk meletak jawatan. Dan untuk mengetatkan kawalan ke atas PKR untuk mengelakkan dari terus membongkar mengenai perkara ini, polis telah memberitahu Anwar mereka sudah memulakan siasatan baru terhadapnya yang berkaitan dengan skandal seks Datuk T. Walaubagaimanapun, pemimpin-pemimpin PKR berkata Anwar tidak takut akan ancaman “peras ugut”.

“Langkah terbaru ini adalah untuk mengalihkan pandangan daripada pendedahan terhadap segala salah laku – NFC, bersama-sama dengan tuduhan-tuduhan lain penyalahgunaan kuasa dan rasuah,” Rafizi telah memberitahu satu sidang akhbar pagi ini.

Sesungguhnya, skandal NFC telah mengejutkan negara mengenai betapa mudahnya pihak elit UMNO mencuri berjuta-juta dan juga bilion wang rakyat sementara mereka masih memerintah. Ia tidak lagi menjadi tanya mengenai dakwaan badan Integriti Kewangan Global yang menganggarkan bahawa antara tahun 2000 hingga 2009, RM888 bilion telah disalurkan keluar dari negara dalam aliran wang haram.

Sumber : MC

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: